
A la vora del foc, una anciana amb veu sàvia explica històries a la família. Parlen de la vida i de la mort, de la justícia i la injustícia, del càstig i la glòria, de la supèrbia i de l’amor. I això els uneix.
Els mites ens parlen dels grans misteris de la vida, i ens conviden a gaudir-la des de la seva dimensió fantàstica, simbòlica, extraordinària.
Us convidem a conèixer i a jugar amb tots aquests personatges tan poderosos.
Potser podries repetir el tros de la història que més t’ha agradat, o buscar informació del déu o deessa que et cridi l’atenció, o potser, vestir-te com ell o ella i fer servir els seus poders. Tot seguit et presentem algunes activitats perquè puguis nodrir-te de tot l’aliment que els mites posen al teu abast.
Alimentem la imaginació,i que no s’acabi la màgia!
El rapte de Proserpina – proposta d’activitats educatives per a infants
Per començar, abans que res, demana que et llegeixin o que t’expliquin la història de Proserpina, mentre tu tanques els ulls i deixes que la història vagi prenent forma dins teu: quins paisatges apareixen? quins personatges es van concretant? Com vesteixen? Potser no podràs concretar massa, però qualsevol detall que t’aparegui és important. No vulguis pensar ni retenir res, només deixa’t espai per rebre la història i que, d’alguna manera, pugui fer camí dins teu, per al què tu necessitis. Dit d’una altra manera: deixa que el conte et sigui útil. Aquest és el pas més important!
- Un cop hagis sentit (i gaudit!) de tota la història, deixa’t sentir quin és el personatge que mès t’ha impactat? Com és? On l’has vist? Què feia? A qui mirava i què li deia?
- Si t’agrada dibuixar i pintar, podria ser interessant que dibuixessis el fragment que més recordes de la història. Qui hi apareix? Quins poders tenen? Per què creus que t’interessa aquest fragment? Quines emocions apareixen en la història?
- Si t’agrada més escriure, també pots mirar de posar veu als personatges que hi apareixen: què dirien? Què expressen i què callen? Amaguen coses? A qui i per què?
- Perquè creus que li pot servir a la Proserpina el seu contacte amb la foscor? Què hi guanya ella?
- Saps quin era el poder de la deessa Ceres? Com la relacionaries amb els cereals?
- Sabries dir per què “Helios” és el nom d’una marca de melmelada?
- Dibuixa un cercle. Parteix-lo dibuixant una creu. Ja tens representades les 4 estacions del cicle de l’any. Pensa on es troba Proserpina en cadascuna: és a la superfície amb la seva mare o és a les profunditats de la terra amb Hades?
- Hades no era pas un dimoni, no. Era un déu que tenia força germans i germanes i es van repartir la terra per tenir-ne cura: un s’ocupava del cel i n’administrava els llamps, un altre era senyor de les aigües, un altre s’ocupava de l’interior de la terra i de les seves profunditats, una altra era la deessa de la llar, una altra la deessa de la família i, finalment, una altra era la deessa de l’agricultura. Coneixes quins eren els seus noms?
- Segur que coneixes la fruita que Hades va donar a Proserpina just abans de deixar-la sortir de l’Hades. Però… coneixes quin és el seu contingut simbòlic? Coneix-lo aquí.




You must be logged in to post a comment.